‘Opgepakte hacker wacht een vette baan’

De 18-jarige scholier die in oktober werd aangehouden vanwege het hacken van duizenden computers, hoeft zich geen zorgen te maken over zijn toekomst. Zijn advocaat zegt in het Algemeen Dagblad dat meerdere bedrijven geïnteresseerd zijn in de kunsten van de hacker.

De verdachte zit nog in voorlopige hechtenis en moet nog voor de rechtbank verschijnen.

Kennis

'De bedrijven zouden van zijn kennis gebruik willen maken op het gebied van de beveiliging van hun software', zegt Jaap Spigt, de advocaat van de verdachte, tegenover het AD. 'Zijn kennis is goud waard.' De 18-jarige scholier werd in oktober gearresteerd wegens grootschalig hacken.

Examendiefstal

De verdachte zou tevens betrokken zijn geweest bij de examendiefstal op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam in mei dit jaar. Via de computer van iemand anders zou hij het VWO-eindexamen Frans op internet hebben gepubliceerd. Uiteindelijk leidde het onderzoek tot het vermoeden dat de man zeker 2000 computers had gehackt in Nederland en in het buitenland.

Schok

De advocaat van de jongen benadrukt in het AD dat zijn cliënt het puur voor de kick deed. 'We hebben het over een zeer slimme jongen die een versnelde vwo-opleiding volgt en filosofie studeert. Dat hij geen computers mag hacken weet hij, maar hij heeft niet voorzien dat het zo'n schok teweeg zou brengen. Hij toont aan dat je bij iedereen binnen kan komen.'