Holleeder blijft vastzitten voor moord Van Hout

De rechtbank van Amsterdam heeft het verzoek om opheffing van de voorlopige hechtenis in het eerste dossier van zijn strafzaak, de moord op Cor van Hout (foto), afgewezen. De rechtbank vindt dat het bewijs tegen hem te zwaar weegt om hem nu hiervoor vrij te laten.

Alternatieve scenario’s

In 2003 brachten onbekenden in Amstelveen Cor van Hout en Robert ter Haak om het leven, volgens justitie in opdracht van Holleeder.

De verdediging bracht naar voren dat er verschillende alternatieve scenario’s mogelijk zijn waarin anderen dan Holleeder verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Om die reden zou de voorlopige hechtenis van hun cliënt moeten worden opgeheven.

Motief

De rechtbank vindt dat de ernstige bezwaren nog steeds aanwezig zijn. Geen van de alternatieve scenario’s vindt de rechtbank zó aannemelijk, dat daardoor die ernstige bezwaren hun kracht verliezen. Overigens zit Holleeder ook nog vast omdat hij verdacht wordt van andere liquidaties.

Advocaat Sander Janssen hield enkele weken geleden een lang betoog over de alternatieve scenario’s. Het motief van de advocaten was niet zozeer de opheffing van de voorlopige hechtenis maar wel de gelegenheid te krijgen in een vroeg stadium van het proces de rechtbank te proberen te laten inzien dat er ook alternatieve scenario’s zijn.

Zie:

De tactische move van Holleeder’s advocaten

Mink Kok in Athene verhoord over Holleeder (UPDATE)