Opheldering over ‘stealth sms’jes’

Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, moet de Tweede Kamer opheldering geven over de zogenoemde ‘stealth sms’jes’ die op mobieltjes worden geplaatst om verdachten te kunnen volgen. Dat meldt Trouw woensdag. Er zou niet altijd toestemming worden gevraagd bij de officier van justitie.

De Tweede Kamer wil opheldering van de minister. 'De politie moet haar werk kunnen doen en als er een gerede verdenking is, kan zo'n sms een effectief middel zijn', zegt D66-Kamerlid Magda Berndsen in Trouw. 'Maar er moet wel officieel toestemming voor worden gegeven.' Ze vreest voor de privacy van burgers. CDA'er Madeleine van Toorenburg: 'De politie kan niet zomaar mensen volgen. Zij zullen eerst verdacht moeten zijn.'

Volgens privacywaakhond Bits of Freedom hanteert de politie erg ruime regels voor wat betreft het inzetten van stealth sms’jes. Alleen als de berichten als bewijs dienen, moeten agenten het gebruik melden, stelt de organisatie.

Een 'stealth sms' is een voor de ontvanger ontzichtbaar bericht. Als de politie zo'n bericht naar de telefoon van een verdachte stuurt, maakt die telefoon contact met een zendmast zodat de politie weet waar de verdachte zich op dat moment bevindt.