Oplichtende detective dood gevonden

De privé-detective die de ouders van de vermiste Maddie MacCann in 2008 oplichtte, is afgelopen week dood gevonden in zijn huis. De man troggelde ook het Nederlandse bedrijf Trafigura geld af, terwijl hij daar niets voor terugdeed.

Dood

De politie in Engeland liet dit weekeinde weten dat zij de onwel geworden, en hevig bloedende Kevin Halligen afgelopen maandag aantroffen in het huis van zijn vriendin in Engeland. Kort daarna stierf de 56-jarige man. Bekenden van de man wijzen erop dat hij alcoholverslaafd was en dit de oorzaak van zijn dood moet zijn geweest. Dit bericht de Engelse Mail Online.

Prive-detective

Halligen was de prive-detective die in 2008 een half jaar onderzoek deed naar de verdwijning van Maddie McCann, in opdracht van de ouders van het meisje. Hij viel door de mand toen bleek dat hij de onderzoekers die hij in dienst had genomen niet uitbetaalde. Kate en Gerry McCann hadden 500.000 Britse ponden beschikbaar gesteld uit het Maddie-fonds, dat opgericht was voor dit doel. Uiteindelijk betaalden zij Halligen 300.000 pond voor zijn werk.

Beloften

De privé-detective was bij de McCanns aangeraden door een oom, maar hij kon zijn beloften niet nakomen. Hij verzuimde bijvoorbeeld een speciale hotline uit te luisteren, waarop honderden tips binnen waren gekomen. Ook toegezegde exclusieve satellietbeelden van de avond van de vermissing van Maddie, bleken van Google Earth te zijn getrokken.

Uitgeleverd

Later werd duidelijk dat Halligen inderdaad een oplichter was. In 2010 kwam naar voren dat hij het Nederlandse handelsbedrijf Trafigura had opgelicht voor 12 miljoen dollar. Hij was in dienst genomen om enkele medewerkers in Ivoorkust te bevrijden, die daar waren gearresteerd in verband met de Probo Koala-zaak, het schip met gif waardoor 15 mensen in dat land omkwamen. Maar Halligen kocht in plaats daarvan meteen na ontvangst van het geld een groot huis met een zwembad.

Hij ontving ook nog eens 2,1 miljoen dollar om voor Trafigura te lobbyen in Washington. Een restauranteigenaar in die stad noemde hem ‘James Bond’, omdat hij in die stad altijd in een dure auto met chauffeur reed, met geld smeet, en spionnenverhalen vertelde. Halligen bekende schuld aan de oplichting en werd uitgeleverd aan de V.S. Zijn dood wordt nu onderzocht.