Oplichter veilig op Isla Margarita

Volgens Telegraaf-verslaggever John van den Heuvel wordt het Venezolaanse eilandje Isla Margarita bevolkt door Nederlandse oplichters en fraudeurs en criminele organisaties. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Venezuela. Van den Heuvel spoorde er een top-fraudeur op.

‘Tientallen belastingontduikers’ of anderen met wie justitie nog een appeltje heeft te schillen maken gebruik van corrupte ambtenaren, die tegen betaling behulpzaam zijn bij het afschermen van adresgegevens.

Vijf Nederlanders zijn de afgelopen jaren vermoord op Isla Margarita, omdat ze verwikkeld in criminele affaires.

Van den Heuvel spoorde voor zijn tv-programma Recht Gezet een man op die volgens hem een ‘internetoplichter’ is. Het betreft Amsterdammer Robert van der Zwaan die Van den Heuvel welwillend te woord stond.

De man zou sinds 2010 actief zijn, althans vanaf die tijd komen er aangiftes tegen hem binnen bij politiekorpsen in Nederland. Professioneel ogende webshops bieden artikelen aan zoals elektronica of kleding, die via iDeal of Paypal worden afgerekend, maar niet geleverd. Klanten worden geklokt met lage prijzen.

Robert van der Zwaan zou meer dan honderd valse webshops op zijn naam hebben en worden beschouwd als één van de grootste internetoplichters van Nederland. Diverse politiekorpsen zijn naar hem op zoek, en hij moet nog langdurige gevangenisstraffen uitzitten.

Het Haarlemse parket doet onderzoek naar Van der Zwaan, die inmiddels internationaal gesignaleerd staat.

Robert Jan van der Zwaan heeft er lol in en zou zich ‘onaantastbaar’. “grijnzend’ treedt hij Van den Heuvel tegemoet, bijgestaan door een fors gebouwde Venezolaan, met polstasje met vuurwapen.

Hij zegt op Isla Margarita veilig te zijn voor de Nederlandse justitie.

Hij geeft volmondig toe dat hij de man is achter talloze valse websites en doet uitvoerig uit de doeken hoe hij te werk gaat. 

Recht Gezet: zondag 20.00.