Oplichters bouwen betaal-app Tikkie na

Tientallen mensen per dag zijn bij de ABN-AMRO slachtoffer van geld aftroggelen door oplichters middels een malafide versie van de site van betaal-app Tikkie van de ABN-AMRO. Een verslaggever van het Algemeen Dagblad werd zo flink getild.

10.000 euro

Via Tikkie kregen criminelen toegang tot zijn bankrekening. De fraude-afdeling van de ABN AMRO informeerde bij hem of hij wist dat er steeds grote bedragen werden overgemaakt naar een bepaalde rekening. Er bleek al 10.000 euro te zijn afgeroomd.

De verslaggever had eerder op Marktplaats contact met een koper die vroeg of hij via Tikkie 1 cent naar haar rekening over wilde maken uit voorzorg, zogenaamd om te kijken dat naam en nummer bij elkaar hoorden.

Tientallen per dag

Hij kreeg via WhatsApp een link toegestuurd die qua vorm en inhoud nogal op een ABN-Amro-adres leek. Het link-adres was zelfs een beveiligde https-verbinding. Door erop te klikken bood hij de criminelen toegang tot zijn bankrekening want hij vulde zijn gebruikersnaam en wachtwoord in.

Per dag melden zich enkele tientallen slachtoffers van de Tikkie-fraude, vertelde een de medewerker van de ABN-AMRO fraudedesk. De dienst zegt een miljoen gebruikers te hebben.

De Fraudehelpdesk waarschuwt er al enige tijd voor. De politie heeft enkele zaken van dergelijke fraude opgelost.