Oplichting door phishing: miljoen euro

Vier mannen en een vrouw zijn maandag tijdens doorzoekingen in Amsterdam en Hoogvliet aangehouden voor phishing. Ze worden ervan verdacht in een criminele organisatie voor circa één miljoen euro van bankrekeningen van rekeninghouders te hebben gehaald. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

63 aangiften

Met dat geld kochten ze auto’s die ze vervolgens zeer snel doorverkochten. De verdenkingen zijn onder meer oplichting en witwassen. De politie, het landelijk parket van het Openbaar Ministerie en de banken doen als Electronic Crimes Taskforce (ECTF) onderzoek naar deze groep. Er liggen 63 aangiften die betrekking hebben op de periode augustus 2014 tot heden.

Hoge saldi

Door middel van een phishingmail vroegen de verdachten diverse rekeninghouders in een (ogenschijnlijk van hun bank afkomstige) e-mail op een link te klikken en daar hun bankgegevens achter te laten. Aan de hand van deze gegevens, selecteerden de criminelen slachtoffers met rekeningen met hoge saldi.

Codes

Een verdachte die zich voordeed als bankmedewerkster zocht vervolgens telefonisch contact met de rekeninghouder en vroeg om medewerking aan het updaten van de gegevens. Daarvoor werden onder misleiding de inlog- en signeercodes afgegeven. De politie vermoedt is dat tijdens zo’n telefoongesprek andere verdachten inlogden op de internetbankieromgeving van hun slachtoffers. Vanuit daar boekten ze direct bedragen over naar een autoverkoper, particulier of een garagebedrijf.

Katvanger

Bij de autoverkoper stond op het moment van de overboeking al een “katvanger” die van niks wist maar alleen de auto ophaalde. Zodra de verkoper bevestigde dat het geld op de bankrekening was ontvangen, kreeg de ‘katvanger’ de auto mee en werd de auto vaak direct doorverkocht. Regelmatig waren de verkoopprijzen van de auto’s opvallend lager dan de aanschafprijzen.

Belinstructies

Bij de doorzoekingen maandag zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen, zoals computers, mobiele telefoons, USB-sticks et cetera. In één van de doorgezochte woningen zijn ‘belinstructies’ aangetroffen voor het contact met de slachtoffers. De rechter-commissaris heeft donderdag 18 juni besloten dat de voorlopige hechtenis van de vijf verdachten met 14 dagen wordt verlengd.