De oplossing van een Spaanse vermissingszaak

De verdwijning van de 18-jarige Diana Quer in augustus 2016 heeft de gemoederen in Spanje maandenlang bezig gehouden. Na bijna 500 dagen is het stoffelijk overschot van de verdwenen jonge vrouw eindelijk gevonden. In een watertank in een verlaten pakhuis. En er is een verdachte opgepakt die heeft bekend: José Enrique Abuín (foto). 

Diana Quer verdwijnt op 22 augustus 2016 nadat ze een lokaal feest heeft bezocht in een dorpje in Galicië waar haar familie een zomerhuis bezit. De verdwijning van de jonge vrouw beheerst maandenlang het nieuws in Spanje. De telefoon van de jonge vrouw wordt enkele maanden na haar verdwijning door een visser in een rivier gevonden, maar hoewel de Spaanse politie informatie uit het apparaat weet te halen, levert dat niets bruikbaars op. Uiteindelijk belandt de zaak in april 2017 op de plank. De politie heeft wel een verdachte op het oog, maar weet onvoldoende bewijs te vergaren. De verdachte is José Enrique Abuín, alias El Chicle (de kauwgom). Zijn auto is in de buurt van de plek waar Diana Quer (foto rechts) voor het laatst is gezien.

Kofferbak

De zaak verandert tijdens de afgelopen kerstdagen als een vrouw aangifte doet bij de politie. Ze is ternauwernood ontsnapt aan de aanval van een man die haar met geweld in de kofferbak van zijn auto wilde duwen. Ze had weten te ontkomen door zich met alle macht te verzetten. Door haar gegil en geschreeuw trok ze de aandacht van twee voorbijgangers die haar konden bevrijden. De man die de jonge vrouw wilde kidnappen reed daarop met hoge snelheid weg. De aanval is geregistreerd door beveiligingscamera’s, waarop te zien is dat de auto van El Chicle de vrouw passeert die op haar smartphone bezig is. Dan draait de auto om en stapt Abuín uit, waarop hij de vrouw eerst met een scherp voorwerp bedreigt, dan haar telefoon eist en vervolgens de kofferbak in wil duwen.

Signalement

De ontsnapte vrouw geeft de politie een signalement van de aanvaller; ook weet ze een deel van het kenteken van de auto te reproduceren. Dat leidt naar José Enrique Abuín. Die wordt samen met zijn partner gearresteerd en opnieuw gehoord over de verdwijning van Diana Quer. De vrouw van El Chicle geeft tijdens het verhoor toe dat het alibi dat ze haar man eerder had verschaft niet klopt: hij was op de nacht van de verdwijning van Quer niet bij haar.

Kelder

Dan slaat ook El Chicle zelf door. Eerst verklaart hij nog dat hij Diana Quer heeft aangereden en haar lichaam in zee heeft gegooid, maar kort daarna wijzigt hij zijn verklaring en zegt hij dat hij de jonge vrouw heeft vermoord, nadat hij haar had willen verkrachten. Ook leidt hij de politie op oudjaarsdag naar de plaats waar hij het lichaam heeft verborgen: in de kelder van een verlaten pakhuis. Het stoffelijk overschot met de handtas van het slachtoffer worden teruggevonden in een watertank  met daarop een enorm grote steen. Het lichaam van Diana Quer is verzwaard met verschillende blokken cement.