Opmars van de omgebouwde wapens

NRC Handelsblad heeft in de bijlage een groot verhaal over de opmars van de omgebouwde alarmpistolen die in Nederland bij honderden worden gevonden. Van de Tanfoglio GT 28 zijn er de afgelopen jaren bij Nederlandse misdrijven 1.500 tot 2.000 aangetroffen. Traditioneel is vooral de verchroomde versie vooral onder Antillianen populair. Deze versie van de Tanfoglio werd tot voor kort in het Noord-Portugese grensplaatsje Valença do Minho omgebouwd tot een echt vuurwapen.

 

 

Overigens is de betrouwbaarheid (en de prijs) van dit soort wapens minder dan bijvoorbeeld die van de in de georganiseerde misdaad veel voorkomende Glock.

De verslaggevers gaan op bezoek bij onder meer het oude Tanfoglio familiebedrijf en spreken directeur Massimo Tanfoglio in Noord-Italië die als jongen van 10 al wapens stond in te pakken. Tanfoglio zegt dat hij door het ombouwen van de GT28 dit product uit de handel wil nemen.

De laatste jaren krijgt de Tanfoglio GT28 concurrentie van de Turkse Ekol Tuna. De verslaggevers gingen ook naar Istanbul waar de maker van de Ekol Tuna erkent dat het alarmpistool een exacte kopie is van de GT28. ‘Dat is wat de klanten willen’.

De omgebouwde wapens zijn een ‘plaag’ voor de politie, ook al omdat het ‘mierenhandel’ is, de georganiseerde Illegale wapenhandel laat de omgebouwde pistolen links liggen. Dit soort pistolen zijn bijproduct bij andere illegale handel. Maar de aantallen zijn toch hoog: als er 2000 van in beslag zijn genomen ligt de werkelijke omloop10 tot 20 hoger.

De wapens zijn door de lage prijs zeer toegankelijk. Een legale Glock kost 300 tot 400 euro, een illegale Glock doet 1500 tot 2000 euro en een Italiaans omgebouwd pistool koop je in bepaalde Kaapverdische café’s in Roterdam voor 115 tot 450 euro.

Lees in de papieren NRC Handelsblad.

Lees hier het rapport: De handel in omgebouwde gas en alarmwapens van de Politieacademie.