Opmars van de vrouwelijke crimineel

De criminaliteit onder de vrouwen is de laatste jaren gestegen. De vrouw wordt niet meer alleen gezien als een veelpleger van diefstal, maar ze maken ook carrière in de georganiseerde misdaad en drugshandel. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van een onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

(Beeld: archieffoto)

Jaarlijks komen 30.000 vrouwen en meisjes vanaf 12 jaar met de politie in aanraking, tegen 160.000 mannen. Eén op de vijf verdachten is daarmee vrouw. Het aantal vrouwen dat werd opgepakt voor het plegen van geweld verdubbelde in de laatste 16 jaar, meldt het AD op basis van het onderzoek.

De onderzoekers concluderen dat de vrouw in de georganiseerde misdaad haar opmars maakt. Vooral in de drugshandel vanuit de Antillen en de mensenhandel. Ze zouden zelfs leidinggevende rollen hebben in de mensensmokkel rond prostituees uit bijvoorbeeld de Oostbloklanden.

‘Ze maken vaker een criminele carrière dan werd gedacht. Het aantal verdachte vrouwen overstijgt bijvoorbeeld het aantal mannen dat wordt verdacht van een zedendelict. Het is veel forser dan werd aangenomen’, zegt onderzoekster Anne-Marie Slotboom in het AD.