Opnieuw 18 jaar cel in hoger beroep voor Posbankmoord

Het Haagse gerechtshof heeft vrijdag in hoger beroep Souris R. (47) uit Veghel tot 18 jaar cel veroordeeld voor doodslag op Alex Wiegmink (44). De huisschilder werd op 20 januari 2003 vermoord. S. is ook veroordeeld voor brandstichting van de auto waarin het lichaam van Wiegmink werd ontdekt.

Alex Wiegmink uit Drempt kwam op de bewuste dag net terug van een rondje hardlopen in het natuurgebied bij de Posbank op de Veluwe, toen hij bij zijn auto werd doodgeschoten door Souris R. en mededader Frank S. (60) uit Boekel. Vervolgens hebben de mannen het lichaam van Wiegmink in zijn eigen auto vervoerd naar de bossen bij Erp (Noord-Brabant). Daar werd de auto in brand gestoken.

Mr. Big-methode

Drugscrimineel Frank S. en Souris R. werden in maart 2018 in hoger beroep ook veroordeeld tot 18 jaar cel. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden had voor het bewijs de bekennende verklaringen van Souris R. gebruikt, die hij tijdens een undercovertraject tegenover politieagenten had afgelegd (de zogenoemde Mr. Big-methode). De verdachte stelde dat deze bekentenis vals en niet in vrijheid was afgelegd en stelde vervolgens beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

Ontoereikend

De Hoge Raad oordeelde op 17 december 2019 dat het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden ontoereikend had gemotiveerd waarom de verklaringen van de verdachte in vrijheid waren afgelegd en bruikbaar waren voor het bewijs en verwees de zaak vervolgens naar het gerechtshof Den Haag.

Bivakmuts met dna

Het gerechtshof Den Haag heeft de door de verdachte afgelegde verklaringen tegenover de undercoveragenten niet gebruikt voor het bewijs. Het hof heeft andere bewijsmiddelen geselecteerd, die tot het bewijs hebben bijgedragen. Daartoe behoren de belastende verklaringen van zijn mededader, alsmede de bivakmuts met aan de binnenkant dna van de verdachte. Deze muts is dichtbij de uitgebrande auto in Erp aangetroffen.

De verdachte heeft twee weken de tijd om beroep in cassatie in te stellen bij de Hoge Raad.