Opnieuw 18 jaar geëist voor moord op Saga

De advocaat-generaal in Den Bosch heeft in hoger beroep achttien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 24-jarige Sander V. uit Utrecht voor de moord op de 19-jarige Saga Backman. Volgens het OM is bewezen dat de verdachte op 10 september 2013 het slachtoffer met voorbedachten rade heeft doodgestoken, nabij haar woning in Den Bosch.

Bedreigingen

De rechtbank veroordeelde V. ook al tot een gevangenisstraf van achttien jaar, hij ging hiertegen in hoger beroep. Het meisje en V. hadden een relatie gehad. V. was haar gaan bedreigen nadat het uit was gegaan. In de visie van het OM vormen de bedreigingen onderdeel van het vooropgezette plan van de verdachte het slachtoffer om het leven te brengen.

Meerdere messen

Volgens het OM is de verdachte op de bewuste dag naar Den Bosch gereisd met meerdere messen bij zich. In de buurt van de woning van Saga Backman heeft hij anderhalf tot twee uur staan wachten. Toen hij haar op straat in het vizier kreeg, is hij naar haar toegerend en heeft hij meermalen op haar ingestoken.

Ontkend

V. heeft zijn schuld aanvankelijk ontkend. Vrijdag heeft hij wel schuld erkend tegenover het gerechtshof. Hij zei dat hij de dader moet zijn geweest en claimt gedeeltelijk geheugenverlies. De advocaat-generaal gelooft niet in geheugenverlies. Volgens hem bevat zijn verklaring tal van lacunes en tegenstrijdigheden en roept ook meer vragen op dan zij beantwoordt.

Voorbedachte raad

V. zei dat hij naar Den Bosch was gegaan om met Saga te praten. Het OM gelooft dat ook niet en vindt dat er behalve de messen meerdere feiten zijn die aantonen dat hij met voorbedachte raad op pad was gegaan. Met zijn verklaring heeft V. nagelaten inzicht te geven in zijn beweegredenen, oordeelt het OM, de verklaring is ongeloofwaardig en moet daarom terzijde worden gelegd.

De advocaat van V. bepleitte dat er sprake moet zijn geweest van doodslag en geen moord. Een straf van acht cel zou naar zijn mening toereikend zijn.

Alle berichten over de zaak.