Opnieuw 20 jaar voor Rio-moord

Het gerechtshof in Arnhem heeft een 33-jarige man veroordeeld voor het plegen van moord en twee pogingen tot doodslag. De man begon gericht te schieten op een man van Curaçaose afkomst op 21 augustus 2010 tijdens het festival Rio aan de Rijn, op de Markt in Arnhem. In 2011 legde de Arnhemse rechtbank ook al 20 jaar op. Een beroep op psychische overmacht is afgewezen.

 

Op 21 augustus 2010 omstreeks 19.10 uur stonden twee- tot driehonderd mensen voor het podium en op de tribune op de Arnhemse Markt. De verdachte schoot in ieder geval zeven keer op slachtoffer C.M. B. Als gevolg van zeven schotwonden overleed deze enige tijd later in het ziekenhuis.

De verdachte raakte ook twee omstanders: een man kreeg een kogel in zijn borst en een vrouw in haar voet.

De verdediging heeft gesteld dat er geen sprake was van voorbedachte raad en dat verdachte op grond van psychische overmacht niet strafbaar is. Hij zou uit angst hebben gehandeld, omdat het slachtoffer eerder (in 2004) op Curaçao op hem heeft geschoten. Ook was verdachte zich niet bewust van de kans dat hij omstanders dodelijk zou kunnen raken.

Dat verweer heeft het hof verworpen omdat de verdachte heeft zelf verklaard dat hij al lang van plan was om het slachtoffer te doden en dat hij in het bezit was van een vuurwapen. Bovendien is vastgesteld dat hij zich enige tijd en op meerdere momenten heeft kunnen beraden op het besluit om op het slachtoffer te schieten. De man heeft zelf de confrontatie opgezocht en heeft niet gehandeld in een gemoedsopwelling en was niet overmand door angst. Het hof ziet in de daad een koele afrekening, dus moord.

Door het zeven keer schieten op een marktplein vol met mensen, was er bovendien een grote kans op het dodelijk treffen van anderen. Voor de twee getroffen omstanders levert dat poging doodslag op.

Lees het gehele arrest.