Opnieuw 20 jaar voor gewelddadige overval

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft maandag een 47-jarige Hongaarse man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor dood door schuld bij een gewelddadige woningoverval in Heerlen in 2012. Daarbij kwam de 98-jarige Lies Wetzels om het leven. De rechtbank Limburg kwam op 12 september 2013 tot hetzelfde oordeel.

Ernstig letsel

De man heeft de bejaarde vrouw samen met een mededader op 19 september 2012 in haar eigen woning om het leven gebracht, met de bedoeling om ongestoord een diefstal te plegen en daarna te kunnen vluchten. De mannen zijn daarbij zeer gewelddadig te werk gegaan. Ze zijn met onder andere een stroomstootwapen naar de woning gegaan. Nadat het wapen was gebruikt, hebben ze de armen en benen van de vrouw vastgebonden, haar mond en neus dicht getapet en hebben ze haar geschopt en geslagen. Daarna zijn ze met de buit (twee ringen en ongeveer 70 euro vertrokken.

Opzet

Met het toebrengen van de vele en uitgebreide letsels aan een 98-jarig persoon, heeft de man de aanmerkelijke kans aanvaard dat het kwetsbare slachtoffer door het geweld zou komen te overlijden. Het ontstaan van al het letsel en vervolgens de dood is aan de man toe te rekenen.

Doodsangst

Bij het opleggen van de straf is rekening gehouden met het feit dat het slachtoffer vanwege haar hoge leeftijd zeer kwetsbaar was. De man is in haar eigen woning, waar zij ondanks haar leeftijd nog zelfstandig woonde, zo gewelddadig en lafhartig te werk gegaan. De sporen van het op haar lichaam uitgeoefende geweld geven een indringend beeld van de agressie die zij heeft ondervonden. Haast onvoorstelbaar is de doodsangst die de vrouw in de laatste minuten van haar lange leven heeft moeten doorstaan en de pijn die zij daarbij heeft moeten doormaken.

Kans op herhaling

Aangezien hij in het verleden al eerder langdurige straffen opgelegd heeft gekregen voor geweldsmisdrijven, acht het hof de kans op herhaling reëel. Bovendien heeft de man geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelingen door openheid van zaken te geven over wat hij heeft gedaan. De spijtbetuigingen die hij op zitting deed, maakten geen oprechte indruk en leken meer zijn eigen belang te dienen. De Roemeense medeverdachte is op 12 september 2013 door de rechtbank veroordeeld tot 18 jaar cel. Hij is tegen deze straf niet in hoger beroep gegaan.