Opnieuw 25 jaar geëist in Zeeuwse martelmoord

In hoger beroep is maandag bij het gerechtshof in Den Bosch 25 jaar cel geëist tegen J. van der Z. (38). Volgens het Openbaar Ministerie is de man uit Axel schuldig aan het mishandelen, martelen en doden van zijn 86-jarige plaatsgenoot John Smidt in 2012.

Rechtbank

Eerder legde de rechtbank in Middelburg ook al 25 jaar op. Van der Z. heeft consequent gesteld dat hij niks met de dood van Smidt te maken heeft. Maandag deed hij voor het hof hetzelfde.

Lichaam

Het lichaam van Smidt, met zeventien messteken, werd in oktober 2012 bij Westdorpe gevonden. Er is een medepleger veroordeeld. Deze G. J. accepteerde de opgelegde gevangenisstraf van vijftien jaar die hij in 2015 kreeg.

De rechtbank concludeerde dat de twee mannen Smidt uit financieel gewin hebben vermoord.

Ontlastend bewijs

Advocaat Yehudi Moszkowicz bracht naar voren dat twee geestelijk verzorgers met wie medepleger J. in de gevangenis van Dordrecht heeft gesproken zouden hebben gehoord dat J. verklaarde zelf Smidt te hebben vermoord. Tegen de politie heeft J. gezegd dat Van der Z. Smidt mishandelde en neerstak met de dood als gevolg.

De therapeuten wilden ter zitting niet spreken over hun contact met J. omdat ze anders hun beroepsgeheim zouden schenden. Van der Z. riep in de rechtszaal tegen hen uit: ‘ik ben mijn baan en vrouw kwijtgeraakt, zit al zesenhalf jaar lang onschuldig vast. Weet u wat dat met een mens doet?’

Verbijsterd

Raadsman Moszkowicz stelde verbijsterd te zijn ‘dat het OM en de rechtbank volledig zijn meegegaan’ met de volgens hem aantoonbare leugens van J.. Hij zegt dat hij Smidt die nacht niet eens heeft gezien.

Uitspraak is over twee weken.