‘Opnieuw plofkrakers Duitsland aangehouden’

De politie meldt dat in de afgelopen week twee verdachten van plofkraken (in Duitsland) zijn aangehouden. Vorige week donderdag werd een 30-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in Hilversum. Dinsdag is een 25-jarige verdachte uit Utrecht aangehouden.

Utrecht

De politie heeft huiszoeking gedaan in vijf woningen in Utrecht om bewijsmateriaal te vinden. In de woningen zijn geld en goederen aangetroffen die mogelijk in verband met plofkraken kunnen worden gebracht. Er zijn in het onderzoek al eerder verdachten aangehouden.

Castrop

De mannen worden ervan verdacht meerdere plofkraken te hebben gepleegd in Duitsland. In de vroege ochtend van 17 april zijn meerdere daders vanuit Nederland naar Duitsland gereden om een plofkraak in Castrop-Rauxel te plegen. Ze werden daarbij gestoord door een getuige en sloegen op de vlucht. Speciale eenheden van de politie, die in de omgeving waren, konden drie personen in Dortmund aanhouden. Twee van hen zijn vermoedelijk daadwerkelijk betrokken geweest bij de plofkraak en zitten nog vast.

Nieuwe plofkraak

Volgens de politie hebben Duitse en Nederlandse Opsporingsdiensten de afgelopen jaren intensief samengewerkt bij de aanpak van plofkraken door de zogenoemde “Audi-bende” onder verantwoordelijkheid van de Staatsanwalt in Aken.

Door intensief speurwerk door rechercheurs in beide landen werd de groepering steeds meer in beeld gebracht, waarbij tijdens het onderzoek informatie binnen kwam dat er een nieuwe plofkraak op handen was.

De afgelopen jaren pleegde een grote groep jongere verdachten, met name uit de regio Utrecht, plofkraken in Duitsland.