Opnieuw belangrijk lid Sinaloa-kartel uitgewezen naar de VS

Zijn echte naam is Jose Antonio Torres Marrufo (foto), maar hij heeft talloze bij- en schuilnamen, zoals Tonin, El Uno, Catorce en Tono. Zijn bekendste bijnaam is “El Jaguar”, naar het stempel van het gelijknamige dier dat op de cocaïne van Marrufo was geplaatst.

Afgelopen week werd El Jaguar uitgewezen naar de Verenigde Staten. Hij wordt onder andere verdacht van drugshandel, liquidaties, witwassen, ontvoeringen en wapenhandel.

Afgehakte handen op de borst

Zo zou Torres Marrufo  de ontvoering van een Amerikaan uit Horizon City, Texas hebben verordonneerd. De man werd door het Sinaloa-kartel verantwoordelijk gehouden voor een inbeslagname van een grote partij marihuana door de Amerikaanse autoriteiten. De man werd overgebracht naar Mexico waar hij werd ondervraagd door El Jaguar. Die besloot dat de man dood moest. Het slachtoffer werd gemarteld en gewurgd. Zijn handen werden afgehakt en op zijn borst gelegd, als teken van waarschuwing niet te stelen van het kartel.

Bruiloft

El Jaguar zou ook de hand hebben gehad in de ontvoering tijdens een bruiloftsceremonie. Tijdens de plechtigheid in het Mexicaanse Juarez werden de bruidegom (met Amerikaanse nationaliteit), zijn oom en zijn broer ontvoerd. Op de bruiloft werd 1 persoon doodgeschoten. De 3 ontvoerde mannen werden enkele dagen dood gevonden in de laadruimte van een pick-up truck.

Proces tegen El Chapo

De naam van Torres Marrufo kwam ook veelvuldig ter sprake tijdens het proces van El Chapo. Zo waren er verschillende getuigen die verklaarden dat El Jaguar een voorliefde had voor zware wapens. Een van de getuigen smokkelde bijvoorbeeld Kalasjnikovs, kogelvrije vesten van het leger en een scherpschuttersgeweer voor Torres Marrufo naar Mexico. ‘Die had hij nodig om mensen van een rivaliserend kartel te vermoorden’ verklaarde de getuige in de New Yorkse rechtszaal tijdens het proces van El Chapo.

“Russian Mike”

Torres Marrufo zit momenteel in de cel in het Amerikaanse El Paso. Het is nog bekend wanneer zijn proces zal beginnen. Volgende week is er in New York wel al een inleidende zitting tegen een ander belangrijk lid van het Sinaloa-kartel: Mykhaylo Koretskyy, alias “Russian Mike”. Koretskyy, eigenaar van een transportbedrijf in Canada, werd vorig jaar januari opgepakt in Curacao. Hij wordt ervan verdacht in samenwerking met El Chapo voor miljoenen dollars aan cocaïne naar Canada te hebben gesmokkeld. Koretskyy heeft zijn uitwijzing tot in hoger beroep aangevochten, maar het hof op Curacao besloot op 23 april dat de Oekraïense Canadees uitgewezen kon worden.