Opnieuw buspassagiers bevrijd

De federale politie in Mexico heeft in Reynosa in de staat Tamaulipas, in het noordwesten van Mexico, opnieuw busreizigers bevrijd. Het gaat om 51 mensen, waaronder zes Chinezen en achttien Centraalamerikanen die op weg waren in bussen naar de nabijlgelegen grens met de Verenigde Staten. De politie vond de groep nadat ze vorige week een inval deed waarbij 68 mensen werden bevrijd.

De bevrijde mensen hebben geluk gehad. Drugskartel Los Zetas, dat zich ook bezig houdt met mensenhandel en berovingen heeft de afgelopen maanden in het grensgebied op op de doorgaande wegen naar de Verenigde Staten regelantig bussen laten verdwijnen en passagiers massaal geëxecuteerd.De federale autoriteiten zeggen ook vier lokale politiemensen te hebben aangehouden in verband met de kidknaps.

De federale politie denkt dat de Zetas een deel van de passagiers wilde ontvoeren om ze te recruteren voor drugssmokkel of andere activiteiten.

Forensisch onderzoekers zijn nog steeds aan het werk in de massagraven die deze maand werden gevonden bij het plaatsje San Fernando waar zeker 145 lichamen van ontvoerde buspassagiers liggen begraven. 

Lees dossier Mexico op Crimesite.