Opnieuw eis van 12 jaar voor liquidatieplannen

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw 12 jaar cel geëist tegen Youssef O. omdat hij een liquidatie in Amsterdam-West wilde plegen. Hij en zijn metgezellen werden in februari 2015 in de Knokkestraat klemgereden door een arrestatieteam. Ze hadden onder meer automatische geweren bij zich.

Rechtbank

De groep werd ook verdacht van het medeplegen van diefstal van twee auto’s en kentekenplaten. O. staat ook terecht voor medeplichtigheid bij de mislukte aanslag op Chahid Yakhlaf, eind 2014 in Almere. Yakhlaf werd op Oudjaarsdag van 2015 alsnog geliquideerd.

Alleen Youssef O. en Rami M. gingen in hoger beroep. Tegen M. eiste de advocaat-generaal acht jaar en negen maanden cel. De rechtbank veroordeelde de twee in 2016 tot twaalf respectievelijk negen jaar gevangenisstraf.

Ontkend

De politie hield het groepje al dagen in de gaten. De officier van justitie besloot in te laten grijpen nadat ze ’s nachts van de snelweg af waren geslagen en het er op zou lijken dat er een liquidatie zou worden gaan uitgevoerd.

Voor het OM staat het vast dat de twee Amsterdamse jongens op 1 februari 2015 van plan waren een man in Amsterdam te liquideren. Ze reden in een gestolen BMW met valse kentekens en hadden twee Kalasjnikovs met bijbehorende munitie, donkere kleding, bivakmutsen en een jerrycan met benzine bij zich. Ook hadden zij apparatuur bij zich om een peilbaken te volgen, die op de auto van het potentieel slachtoffer was geplakt.

Youssef O. heeft volgens het OM in 2014 een peilbaken onder de auto van Chahid Yakhlaf geplakt. O. heeft dit ter zitting ontkend en ook ontkend dat hij bij enig conflict in de Amsterdamse onderwereld betrokken is.