Weer forse strafeis voor liquidatiepoging Pjotr R.

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw hoge straffen geeist voor de mislukte liquidatie van Peter (Pjotr) R. in Diemen in 2015. Vijf mannen hoorden gevangenisstraffen eisen tussen de 12,5 en 20 jaar. Vergelijkbaar met de straffen die de rechtbank al oplegde.

De rechtbank in Amsterdam legde vorig jaar  zelfs hogere straffen op dan destijds geëist werden door de officier van justitie. Tegen de vijf verdachten waren straffen tot 18 jaar cel geëist. De rechtbank gaf de schutters Atif M. en Gio C. allebei 20 jaar cel. Karim S. leverde volgens de rechtbank wapens en politiekleding. Ook was hij chauffeur. Hij krijgt 17 jaar cel, ook omdat hij explosieven voorhanden had.

Moordcommando

Alejandro P. en Genaro L. deden verkenningen en observaties. Daarvoor geeft de rechtbank respectievelijk 14 en 12,5 jaar celstraf. De schutters vuurden op 5 november 2015 in Diemen zeker 34 kogels af op Peter R.. Hij raakte zwaargewond maar overleefde.  Volgens het OM is de mislukte liquidatie een voorbeeld van ‘buitencategorie onderwereldgeweld’. De verdachten vormden in de ogen van de aanklagers ‘een professioneel moordcommando’, bestaande uit een driekoppig ‘aanvalsteam’ en een ‘sturingsteam’.

Noffel

De opdrachtgever voor de aanslag, de 27 jarige Naoufal “Noffel” F. (foto linksboven) werd door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De veroordeling was gebaseerd op berichtenverkeer dat is aangetroffen in pgp-telefoons en waarin een persoon “Buik” aanwijzingen geeft. De rechtbank achtte bewezen dat met “Buik” Noffel werd bedoeld.

De uitspraak in hoger beroep is op 14 december aanstaande.

Zie ook:

Noffel krijgt 18 jaar voor aanslag op Peter R. (UPDATE)

Hoge straffen voor aanslag Pjotr R. (UPDATE)

Eis: tot 18 jaar voor poging moord Pjotr R.

Verdachten zaak ‘Pjotr’ R. komen voor

Vriendin Noffel zou schutters Pjotr betalen

‘Noffel verdacht van aanslag Pjotr R.’

Wie is Pjotr R.?