Opnieuw grote vondst apaan in Waalre UPDATE

De politie heeft dinsdag bij een inval in een woning in Waalre 262 kilo apaan gevonden. Apaan is een grondstof waarmee synthetische drugs kan worden gemaakt, zoals amfetamine. In juni werd al 600 kilo van de grondstof gevonden op het woonwagenkamp in de plaats.

De politie deed de vondst van dinsdag naar aanleiding van een tip. Er zijn geen aanhoudingen verricht, wel wordt er een onderzoek gestart.

UPDATE: De bewoners van de woning hebben zich gemeld op het politiebureau. De bewoners waren niet thuis op het moment van de inval, maar zijn nu aangehouden. De politie zegt dat er vooralsnog geen verband wordt gezien tussen deze vondst en de 600 kilo die in juni op het woonwagenkamp werd gevonden.

Vorige week deed de FIOD een inval op het woonwagenkamp in Waalre naar aanleiding van de vondst apaan in juni. Daarbij werd een kilo caffeïne gevonden, wat onder meer wordt gebruikt bij de productie van cocaïne. De 600 kilo die eerder op het kamp werd gevonde, lag in een loods opgeslagen. Het zou van China via Frankfurt zijn ingevoerd.

De woonwagenbewoners hebben een langslepend conflict met burgemeester Henri de Wijkerslooth, onder meer vanwege de loodsen op het terrein. Volgens De Wijkerslooth zijn daar bedrijven ingevestigd, terwijl er maar één bedrijf is opgegeven. De burgemeester pleitte voor een speciaal team om vrijplaatsen op woonwagenkampen tegen te gaan, omdat zijn ambtenaren niet meer op het kamp durven te komen. De woonwagenbewoners vonden dat discriminerend. Ook vonden zij dat de burgemeester steeds signalen afgeeft dat zij een aanslag hebben gepleegd op het gemeentehuis in Waalre. Dat ging afgelopen zomer in vlammen op.

Zestien woonwagenbewoners hebben aangekondigd in gesprek te gaan met De Wijkerslooth. Zij zijn door de burgemeester uitgenodigd en de bewoners gaan op die uitnodiging in. Van ieder gezin zal het ‘gezinshoofd’ aan tafel schuiven.