Megapartij gepakt: 15 ton cocaïne in Verenigde Staten (VIDEO)

Er is in de Verenigde Staten een astronomische hoeveelheid cocaïne in beslag genomen: 15.000 kilo in een container op een schip op de Delaware River, in de haven van Philadelphia. Maandag begonnen agenten het schip te doorzoeken. Dinsdag maakte de Amerikaanse justitie de vangst bekend.

Bemanningsleden

Er zijn twee mannen aangehouden: bootsman Ivan Durasevic en de matroos Fonofaavae Tiasage. Volgens de officier van justitie zijn er getuigenverklaringen dat zij bij Zuid-Amerika hebben geholpen de drugs aan boord te brengen. Er zouden op zee 14 boten op twee momenten tot bij de MSC Gayane zijn gevaren. Daarna zouden er balen met coke aan boord zijn gebracht. Mogelijk worden er nog meer bemanningsleden gearresteerd.

De waarde in de Verenigde Staten wordt door de federale autoriteiten geschat op tussen de 500 en 1000 miljoen dollar. Het is één van de grootste vangsten in de Amerikaanse geschiedenis.

Geen record

In maart werd in Philadelphia 538 kilo gepakt, dat was de grootste vangst in twintig jaar. In februari waren er inbeslagnames van totaal 1.451 kilo in de havens van New York en New Jersey. Dat waren de grootste vangsten in die havens sinds 1994. Het Amerikaanse record staat op 19,5 ton cocaïne. Die zending werd in 1989 in het centrum van Los Angeles gepakt.

De MSC Gayane vaart onder Liberiaanse vlag en was gearriveerd na stops in de Bahamas en Panama. Daarvoor was het op 19 mei in Colombia en 24 mei weer duizenden kilometers zuidelijk: in Peru. De Amerikaanse justitie zei niets over de herkomst van dit cocaïnetransport maar wel dat Colombia de voornaamste bron is van cocaïne die naar de VS gaat.

Het schip is eigendom van MSC Mediterranean Shipping Co. dat in eigendom is van een Zwitserse persoon. Het bedrijf heeft aan Associated Press laten weten dat het ‘dankbaar’ is voor de actie van de Amerikaanse autoriteiten.