Opnieuw minder overvallen

Geruchtmakende misdrijven als de overval op Brinks in Amsterdam-Zuidoost ten spijt blijft het aantal overvallen in ons land dalen. De Telegraaf komt vandaag met cijfers waaruit blijkt dat vorig jaar rond deze tijd 228 overvallen meer zijn gepleegd dan dit jaar: dit jaar staat de teller op 2000, vorig jaar op 2288. De krant citert uit de overvalcijfers tot en met november van dit jaar van de Raad van Korpschefs.

‘De daling met dertien procent is iets waar we blij mee zijn, zeker omdat de trend van de laatste twee jaar zich daarmee voortzet’, zegt hoofdcommissaris Frans Heeres, die namens de politie lid is van de landelijke Taskforce Overvallen. ‘Maar tevreden zijn we allerminst, omdat het nog verder moet dalen naar maximaal 1900 overvallen in 2015. Dat betekent dat we jaarlijks zeker nog 300 tot 400 van dit soort misdrijven extra moeten voorkomen.’

In bepaalde sectoren is het aantal overvallen wel toegenomen: op juweliers met 22 procent, in de medische sector met 20 procent, in cafés met 15 procent.

Bankinstellingen (-75 procent), postkantoren (-83 procent), pizzabezorgers (-41 procent), videotheken (-46 procent), waardetransporten (-14 procent), tankstations (-21 procent) en slijterijen (-45 procent).

Heeres verwacht op een ophelderingspercentage van 40 procent te zullen uitkomen.

De Telegraaf schrijft niets over de overvallen op woningen. De indruk bestaat dat deze in aantal lijken toe te nemen.