Opnieuw mislukte executie in VS

De executie van een 55-jarige man in de Amerikaanse staat Arizona is volledig uit de hand gelopen. Waar de man binnen enkele minuten na de injectie had moeten te komen overlijden, was hij een uur daarna nog hevig naar adem aan het happen. De advocaten van Joseph Wood hadden tijdens de executie nog tijd om in hoger beroep te gaan.

Tijdens het overleg van het Hooggerechtshof kregen de rechters te horen dat Woods was overleden, bijna twee uur nadat hij de injectie had toegediend gekregen.

De advocaten van Woods eisten eerder nog dat bekend zou worden welk middel precies toegediend zou worden. Dit jaar mislukten al drie executies dit jaar, in de staten Ohio en Oklahoma. Bij een van de executies werd het proces afgebroken omdat de ader waarin het middel moest worden toegediend, scheurde. De man bezweek daarna aan een hartaanval.

Woods kreeg ongeveer hetzelfde middel toegediend, maar de rechter bepaalde dat niet bekend hoeft te worden gemaakt wat er precies in de injectie zit. Een van de redenen zou kunnen zijn dat de producenten van het middel beschermd worden, omdat de Amerikanen al erg moeilijk aan middelen komen om executies uit te voeren.

Sinds producenten uit de Europese Unie geen middelen meer exporteren naar de Verenigde Staten uit verzet tegen de doodstraf, moeten de Amerikanen terugvallen op minder betrouwbare middelen.