Opnieuw onrust in Belgische gevangenis

De cipiers van de gevangenis van Doornik (B) hebben zondagochtend spontaan het werk neergelegd, nadat een gedetineerde eerder op de morgen een ontsnappingspoging deed waarbij drie cipiers werden gegijzeld. Het personeel zegt tot zeker maandagochtend zes uur te staken. Tot dat moment zijn alle activiteiten en bezoek geschrapt.

Gedetineerden zullen dus geen bezoek kunnen ontvangen en zullen geen luchtje kunnen scheppen op de binnenplaats.

‘Onder indruk van de gebeurtenissen hebben de cipiers beslist het werk neer te leggen’, zei Grégory Wallez van de socialistische vakbond tegen persbureau Belga. ‘De gevangenis van Doornik is niet ontworpen om gevaarlijke gevangenen te herbergen zoals diegene die vanochtend wilde ontsnappen. Maar onder het mom dat de Doornikse cipiers goed werk leveren, krijgen we er regelmatig toch eentje toegestuurd.’

De ontsnappingspoging vond plaats rond 07.. uur. Een gedetineerde die een celstraf van twintig jaar uitzit voor doodslag, gijzelde drie cipiers toen die hem zijn ontbijt brachten. Hij verklaarde dat een bom te dragen. Politie-agenten van Doornik overmeesterden de gevangene aan de ingang van de gevangenis. De bom bleek nep.

De drie cipiers zijn aangeslagen door de gebeurtenissen en zijn onderzocht in het ziekenhuis.

In de verouderde Belgische gevangenissen zijn vaker spanningen onder het personeel na gewelddadige ontsnappingspogingen. De veiligheidsomstandigheden zouden niet optimaal geschikt zijn om gevaarlijke gedetineerden te huisvesten.

Zie ook:

Gewelddadige ontsnapping Aarlen 

Gewelddadige ontsnapping België UPDATE