Opnieuw Schipholmedewerkers vast in drugszaak

De Koninklijke Marechaussee zegt dinsdagmorgen op Schiphol twee Schiphol-medewerkers uit Amsterdam te hebben aangehouden op verdenking van grootschalige drugssmokkel.

Schipholpas

Het gaat om twee mannen van 33 en 44 jaar. In dit onderzoek zijn eerder al 12 mensen aangehouden, ook voornamelijk medewerkers van Schiphol, die werkten in de beveiligde zone (“airside”). Ze hadden functies in de bagagekelder, de catering en de schoonmaak, en waren daardoor in het bezit van een Schipholpas. Met deze pas konden ze op cruciale lokaties komen zoals de bagage-afhandeling.

Augustus

Er loopt een strafrechtelijke onderzoek naar deze drugslijn vanaf augustus 2017. Er zouden door de verdachten koffers met cocaïne en heroïne van vliegtuigen zijn gesmokkeld. De vluchten waren afkomstig van landen in Afrika en Latijns-Amerika. De koffers waren heimelijk bijgeplaatst en niet geregistreerd.

Vrouw

Bagagemedewerkers haalden de koffers zo snel mogelijk uit het bagagesysteem en gaven ze dan door aan catering- of schoonmaakpersoneel. Eén van de hoofdverdachten is een vrouw uit Almere die volgens justitie in contact stond een criminele organisatie in Afrika.

De verdachten die in de afgelopen periode zijn gearresteerd zijn inmiddels weer op vrije voeten. De bedoeling is dat alle verdachten samen voor de rechter komen.

Er is eerder ruim 100 kilo aan heroïne en cocaïne gevonden en ruim 100.000 euro aan contant geld en goederen bij huiszoekingen. Er loopt nog een onderzoek naar bezittingen van de verdachten in het buitenland. Het onderzoek loopt overigens nog en er zijn nog meer mogelijke verdachten in beeld.