Opnieuw vrijspraak na worsteling om wapen

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vorige week Mehmet Y. vrijgesproken voor het doodschieten van zijn gewelddadige zwager Cemal Dayan op 11 februari 2015 in Amsterdam-Nieuw-West. Het was doodslag, maar die is niet strafbaar omdat er sprake was van noodweer.

Turkije

Dayan was de ex-echtgenoot van de zus van de verdachte Y.. Op de noodlottige dag hadden en Y. en enige vrienden zich in het appartement van de zus verzameld op het moment dat Dayan de kinderen terug zou brengen na een middag in de bioscoop. De vrees bestond dat er grote ruzie zou uitbreken en dat Dayan op zeker moment de kinderen mee zou nemen naar Turkije.

Vuurwapen

Mehmet Y. bleef in het trappenhuis terwijl moeder en kinderen beneden waren. Daar kwam het tot een ruzie met Dayan. In het trappenhuis volgde even later een confrontatie tussen Dayan en Mehmet Y. toen Dayan naar boven stormde op zoek naar Y.. De advocaat-generaal gaat ervan uit dat Dayan geen vuurwapen bij zich had en verdachte Y.. Advocaat Jan-Hein Kuijpers beweerde het tegendeel. Het gerechtshof gaat ervan uit dat Dayan het vuurwapen bij zich had.

Aanranding

Tijdens de worsteling om het vuurwapen, op het platje tussen twee trappen, was er volgens het gerechtshof sprake van noodweerexces. Y. probeerde het wapen af te pakken. Toen dat was gelukt kreeg de voor noodweer noodzakelijke ‘wederrechtelijke aanranding’ volgens het hof een vervolg:

De aanranding eindigde niet op het moment dat de verdachte het wapen, waarvan de ernstigste dreiging uitging in handen kreeg. Dayan probeerde immers liet wapen op zijn beurt weer van de verdachte af te pakken (…).

Vier schoten

Er klonken vier schoten in het trappenhuis. De rechtbank maakte vorig jaar een onderscheid tussen de eerste en de laatste schoten, die niet meer noodzakelijk zouden zijn geweest om zich te verdediging. Het maakt dat onderscheid niet. Een getuige verklaarde dat de vier schoten kort na elkaar waren (‘boem boem boem boem’). Het hof is van oordeel dat vier keer schieten op Dayan ‘niet in onredeljke verhouding stond tot de ernst van de aanranding en de acute en reële dreiging die van het wapen was uitgegaan’.

Mehmet Y. was door de rechtbank al vrijgesproken. Hij is wel veroordeeld voor bezit van een boksbeugel en een alarmpistool dat bij hem thuis was gevonden.

Zie de eerdere berichten over de zaak:

Rechtbank vindt doodslag zelfverdediging

Verdachte doodslag op vrije voeten

Schutter Amsterdam-Slotermeer meldt zich

Amsterdam: dode na familiedrama