Oprichter drugskartel Zetas gedood

Een van de oprichters van het Mexicaanse drugskartel Zetas, Galindo Mellado Cruz, is doodgeschoten. Hij is vrijdagochtend omgekomen tijdens een vuurgevecht in de grensplaats Reynosa in de staat Tamaulipas.

Mellado was voortvluchtig nadat hij uit een gevangenis was ontsnapt waar hij onder meer vastzat voor verkrachting en moord. Hij hield zich schuil in Reynosa. Tijdens de schietpartij zijn naast hem nog vier mensen die bij hem in zijn schuilplaats zaten en een militair om het leven gekomen.  

El Mellado

Nadat hij in 1999 uit het leger vertrekt, sluiten hij en zo’n dertig andere oud-militairen en federale politieagenten zich aan bij het Golf-kartel. Ze vormen daar een eigen tak die al snel berucht wordt doordat ze nergens voor terugdeinzen en een serie executies uitvoeren in Mexico en in het zuiden van Texas.

Afsplitsing

In 2010 splitsen de Zetas zich af van het Golf-kartel. Dit heeft een bloedige oorlog tot gevolg. Vooral in de grensstaat Tamaulipas is het bij tijd en wijlen net een oorlogsgebied. Sinds april van dit jaar is daar het geweld ook weer opgelaaid en zijn er al meer dan 80 doden gevallen.

Meer over de kartels en bloedige oorlog lees je in het Dossier Mexico.