Oprichter Los Zetas gepakt

In Mexico is in de zuidelijke deelstaat Oaxaca de oprichter van één van de belangrijkste drugkartels gepakt. Flavio Mendez Santiago (El Amarillo – de Gele), die een prijs van 1,2 miljoen dollar op zijn hoofd had staan, is maandagavond aangehouden samen met een bodyguard. Mendez (35) is in 1993 begonnen bij het Golf-kartel, die traditioneel de oostelijke kust domineerde. Hij bracht het tot bodyguard van één van leiders van het Golf-kartel. Daarna richtte hij Los Zetas op: een afsplitsing van de gewapende arm van het Golf-kartel. Zetas bestaat vooral uit goed getrainde elite-soldaten en commando’s die na hun opleiding bij het Mexicaanse leger zijn overgelopen naar de criminele wereld.

Mendez wordt ervan verdacht de drugs- en mensensmokkelroutes in zuidwest Mexico voor de Zetas te coördineren. Los Zetas komen oorspronkelijk uit Oost-Mexico maar hebben zeer goede contacten met criminele organisaties en militairen in El Salvador en Guatemala. Daarom domineren ze het transport van illegale migranten uit die landen naar het noorden.

Los Zetas hebben in bloedige confrontaties met het Golfkartel hun plaats moeten bevechten aan de oostkust. Later hebben ze zich ingevochten in Zuid- en West-Mexico.

Zetas zijn bijzonder gevreesd om hun extreme geweld, ook tegen burgers.

Op 4’14” klimt El Amarillo uit de helicopter om te worden getoond aan de media.

{youtube}CDCVh7OqDlg{/youtube}

Lees Dossier Mexico over de verschillende kartels.