Oprichter online zwarte markt wil bitcoins terug

Ross Ulbricht, die ervan wordt verdacht de online zwarte marktplaats Silk Road te hebben opgericht, wil 173.000 bitcoins (ruim 21 miljoen euro) terug die in beslag is genomen door de FBI. Silk Road werd dit jaar opgerold door de FBI, waarbij de bitcoins in beslag werden genomen. Ulbricht zegt niet de oprichter te zijn, maar zou wel een aandeel in de bitcoins hebben.

Silk Road werd door 'Dread Pirate Roberts' opgericht, maar Ulbricht zegt dat hij niet achter deze nickname zit. Daarnaast zegt Ulbricht dat de FBI wettelijk gezien geen beslag had mogen leggen op de 173.000 bitcoins, omdat het om digitale valuta gaat. Volgens Ulbricht mogen zulke bezittingen niet in beslag worden genomen in een justitieel onderzoek.

Bitcoin nieuw in onderzoek

Het is de eerste keer dat er zo'n groot bedrag aan bitcoins in beslag is genomen. Het is dan ook niet duidelijk of Road een punt heeft. Juristen speculeren er echter op dat de in beslag name wel geldig is, omdat bitcoins kunnen worden ingewisseld voor klassieke valuta.

Op Silk Road werd gehandeld in voornamelijk drugs, van wiet, cocaïne en xtc tot medicijnen die je normaal gesproken alleen op recept kunt krijgen. Ook werden er wapens of valse identiteitspapieren aangeboden.

Anoniem

De website werkte via het Tor-netwerk, waarbij het internetverkeer via een omweg wordt gestuurd waardoor gebruikers anoniem blijven. De betalingen verliepen via bitcoins, die niet centraal worden uitgegeven, wat de anonimiteit van de handelaren garandeerde.

Ook was onduidelijk waar de servers van de website precies stonden. De FBI had daarom jarenlang moeite om Silk Road op te rollen.

Undercoveragent

Uiteindelijk werd Ross Ulbricht opgepakt nadat hij in de val was gelokt. Hij wilde een huurmoord kopen van een undercoveragent. Die speelde het spelletje zo ver mee dat hij Ulbricht zelfs foto's toestuurde van hoe zijn doelwit werd 'gemarteld'.

Inmiddels is er een nieuwe versie van Silk Road in de lucht. Die werkt min of meer hetzelfde, alleen zijn bepaalde fora afgeschermd. Voor die delen van de website worden uitnodigingen alleen verstrekt door vertrouwde leden.

Lees ook:

'XTC-handel via beveiligd netwerk'

FBI vreest opmars Bitcoin