Oprichter Sinaloa-kartel terug naar Mexico

Héctor Palma Salazar, alias el Guero (de blonde, 55), is afgelopen vrijdag in de Verenigde Staten in vrijheid gesteld en wordt overgedragen aan Mexico. Palma wordt samen met Joaquin (El Chapo) Guzmán gezien als de stamvader van het drugsnetwerk uit de Mexicaanse staat  Sinaloa.

DEA-agent

El Güero Palma Salazar stond in de jaren negentig aan het hoofd van het kartel samen met Guzmán en Miguel Ángel Félix Gallardo. Félix Gallargo werd gearresteerd door de DEA na een ontvoering en liquidatie van een DEA-agent in Mexico. Na de arrestatie van Gallargo splitste het kartel zich op. De broers Arellano Félix vormden het Tijuana-kartel en Joaquín el Chapo Guzmán en Palma vormden het huidige Sinaloa-kartel.

Grensovergang

Op 24 mei 1993 werd de Mexicaanse kardinaal Juan Jesús Posadas Ocampo vermoord op het vliegveld van Guadalajara, waarschijnlijk med een opdracht van Guzmán en Palma. Hij zou hebben proberen te bemiddelen tussen de twee kartels die op vijandige voet met elkaar kwamen te staan over de controle over de grensovergang in de west-Mexicaanse grensplaats Tijuana, bij San Diego. El Güero Palma werd op 23 de juni 1995 aangehouden en kreeg in Mexico zeven jaar cel. Daarna werd hij uitgeleverd naar de VS.

Hij was in de VS veroordeeld tot 16 jaar cel na een schuldbekentenis over drugshandel. Volgens media in Mexico is de kans groot dat El Güero in Mexico op vrije voeten komt. Er zouden geen straffen meer uitstaan en ook geen onderzoeken tegen hem lopen.