Oprichter zorginstelling opgepakt voor misbruik

De 74-jarige Aaldert van E., oprichter van de zorginstelling Jedidja in Meerkerk, is opgepakt omdat hij cliënten zou hebben misbruikt. Twee clientes deden vorig jaar al aangifte en het OM houdt er rekening mee dat er meer slachtoffers zijn. In de instelling verblijven mensen met psychiatrische problemen.

De cliënten worden niet behandeld, maar begeleid. Van E. was naast oprichter ook begeleider van de cliënten.

Hij is dinsdag al opgepakt, meldt het AD. Hij is toen verhoord door zedenrechercheurs over het misbruik van twee vrouwen die cliënt bij hem waren. De rechter-commissaris heeft vrijdag besloten dat hij nog twee weken in bewaring blijft.

Betast

De twee vrouwen deden afgelopen najaar al aangifte tegen van E., die hen zou hebben betast. Het OM pakte de man afgelopen week pas op omdat het onderzoek veel tijdin beslag nam. De politie houdt er rekening mee dat meer vrouwen aangifte tegen Van E. komen doen.

De oprichter van de zorginstelling werd al meerderek eren aangeklaagd. Hij richtte in de jaren 80 al een evangelische gemeenschap op waar hij ook werd beschuldigd van misbruik. In de jaren 90 begon hij een therapeutisch centrum, waar zes cliënten aangifte tegen hem deden. Hij werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken, maar werd wel ontslagen.