Opsporingsprogramma’s ‘succesvol’

De Nederlandse politie noemt de inzet van tv-programma's door het Openbaar Ministerie en de politie bij het ophelderen van niet-opgeloste misdrijven, verdwijningen en identificaties van onbekende personen 'zeer succesvol' geweest. In totaal zijn vorig jaar 370 politieonderzoeken bij het publiek onder de aandacht gebracht in landelijke tv-programma’s. 

In 164 gevallen zijn (mede) dankzij de programma's verdachten aangehouden. Dat is in ruim 44 procent van de gevallen.

Opsporing Verzocht en HvNL

In het programma Opsporing Verzocht van de AVRO werden vorig jaar 337 zaken behandeld. In 146 gevallen leidde dit tot de aanhouding van een of meerdere verdachten. Dat is dus in 43,32 % van alle zaken.

Ook via Hart van Nederland van SBS werd de kijker regelmatig om hulp gevraagd. In acht van de zestien zaken die daar getoond werden, konden verdachten worden aangehouden. Zeventien keer werd een zaak zowel in Opsporing Verzocht als in Hart van Nederland getoond. In tien van deze zaken (bijna 60%) werden aanhoudingen verricht.

Meer zaken op de buis

Politie en OM gebruiken steeds vaker televisieprogramma's om bij de kijkers aandacht te vragen voor politieonderzoeken.

De politie noemt Hart van Nederland 'uitermate geschikt voor zaken waarin, mede door de ernst van het feit, de hulp van het publiek op korte termijn dringend gewenst is'.