Coalitie wil Teeven niet offeren

Volgens minister Opstelten van Justitie zijn er geen fouten gemaakt in de zaak van de "witwasdeal" tussen toenmalig officier van justitie Fred Teeven en de crimineel Cees H.. Er was geen sprake van witwassen en er de Belastingdienst hoefde ervan niet op de hoogte te worden gesteld. Dat heeft de minister in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Donderdag om 16.00 is er een debat over de kwestie begonnen. 

Schatting

Nadat Cees H. door de rechtbank was veroordeeld tot vier jaar cel diende het Openbaar Ministerie een ontnemingsvordering in van 500 miljoen gulden. Dat was een schatting en bedoeld om de ontnemingseis niet te laten jaren verjaren. Bij Cees H. was een vermogen van 6 tot 7 miljoen in beslag genomen. De rechtbank Amsterdam schorste het onderzoek voor onbepaalde tijd. De officier van justitie moest (volgens de toen geldende wetgeving) dat de 6 tot 7 miljoen gulden in direct verband stond met de hasjhandel waarvoor Cees H. was veroordeeld.

Zekerheid

Volgens Opstelten heeft het OM vanwege deze bewijslast ervoor gekozen om een schikkingsonderhandeling aan te gaan. Dit heeft uiteindelijk in 2000 geleid tot de schikking ter hoogte van 750.000 gulden. Het toenmalige College heeft in 2000 daarmee ingestemd. De ontnemingsschikking was voor het OM een zekerheid tegenover de onzekerheid van de uitkomst van het doorzetten van de rechterlijke procedure.

Teruggestort

Het schikkingsbedrag van 750.000 gulden werd voldaan uit een door het OM in Nederland in beslag genomen geldbedrag en uit twee bankrekeningen in Luxemburg waarop conservatoir beslag was gelegd. De rest van het geld in Luxemburg werd teruggestort.

Afstemmen


Er waren volgens Opstelten geen regels over het afstemmen van ontnemingsvorderingen of –schikkingen met de Belastingdienst. Althans niet in algemene zin dat iedere schikking moest worden afgestemd. 

Het toenmalige College heeft over deze ontnemingsschikking beraadslaagd, schrijft Opstelten en de minister hoefde hier niet over op de hoogte worden gesteld.

Fred Teeven zei eerder al niet laakbaar te hebben gehandeld, en hij lijkt het debat te gaan overleven. Coalitiepartijen VVD en PvdA steunen de minister in zijn visie.