Opstelten: Aanpak motorclubs een succes

De harde aanpak van de leden van motorclubs is volgens demissionair Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie een succes. Dat is te concluderen uit een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal onderzoeken is sinds begin dit jaar gestegen van veertig naar ruim zestig. De zaken zijn vooral tegen individuele leden van motorclubs als Satudarah en Hells Angels.

Het Openbaar Ministerie, politie en gemeenten treden harder op tegen leden van motorclubs die zich bezighouden met criminele activiteiten. Deze harde aanpak is volgens Opstelten succesvol. De strafzaken die afgerond zijn of nog lopen tegen leden van motorclubs gaan vooral over afpersing, geweld en handel in drugs. 

Opstelten zegt ook in de brief dat er onderzoek wordt gedaan naar de connecties tussen de motorclubs en voetbalhooligans. En dat er gekeken wordt naar de ervaringen in het buitenland op dit gebied. 

De demissionair Minister noemt in de brief voorbeelden als de veroordelingen in de zogenoemde Arnhemse afpersingszaak en de veroordelingen van tien leden van motorclub Satudarah.