Opstelten: alle agenten een taser

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat er een stroomstootwapen in de standaarduitrusting van de politie komt. Arrestatieteams hebben al een stroomstootwapen bij zich, die proef is zo goed bevallen dat Opstelten nu wil dat alle agenten een taser krijgen.

Een stroomstootwapen schiet pijltjes die een elektrische schok afgeven. Daardoor verliest het slachtoffer de controle over zijn spieren, waarna hij door zijn knieën zakt. Uit onderzoek blijkt dat veel agenten graag met het wapen op pad gaan.

Het ministerie start daarom een proef om te kijken of de taser geschikt is voor alle agenten. Het wapen is niet onomstreden, Amnesty International zegt dat er in de Verenigde Staten in tien jaar vijfhonderd doden zijn gevallen door stroomstootwapens. Ook de Nederlandse Politiebond twijfelt aan het nut en de veiligheid van de taser. De bond beschuldigt Opstelten van ‘incidentenpolitiek’. Agenten zouden nu al te weinig  kunnen oefenen met de wapens die op dit moment beschikbaar zijn.

Politiebond ACP is wel voorstander van het plan, maar denkt dat agenten te veel wapens bij zich hebben. Daarom moet worden onderzocht of er een ander wapen kan worden afgeschaft, vindt ACP.

Pepperspray en een wapenstok zitten al in de standaarduitrusting van een politieagent. Begin dit jaar startte een proef met een langere wapenstok, die harder aankomt. De PVV pleitte eerder al voor een taser in de uitrusting, omdat pepperspray vaak niet werkt.

Bekijk hieronder een video van het gebruik van een taser.

{youtube}tPMXNDo1VPc{/youtube}