Opstelten: Afschriften ‘Teeven-deal’ onvindbaar

Minister Ivo Opstelten heeft dinsdag de Tweede Kamer via een brief laten weten de afschriften van de ‘witwasdeal’ tussen toenmalig officier van justitie Fred Teeven en drugsbaron Cees H. niet te kunnen vinden.

Tegenstrijdig

De deal 14 jaar geleden hield in dat Cees H. een geldbedrag terug zou moeten betalen van het bedrag dat door het OM in beslag genomen was. In totaal was er voor 5 miljoen gulden in beslag genomen. Daarvan heeft H. 750.000 gulden aan de staat moeten betalen en het restbedrag werd via het buitenland naar hem teruggesluisd.

Volgens Opstelten zou het restbedrag niet meer dan 1,25 miljoen gulden zijn. Maar volgens de advocaat van H. ging het om ruim 5 miljoen gulden.

Opheldering

De Kamer eiste hierover opheldering van de minister, alleen blijkt hij nu de bewuste afschriften niet meer te kunnen vinden. ‘Ik heb alles in het werk gesteld om de gang van zaken van destijds te achterhalen, maar moet accepteren dat ik de ultieme duidelijkheid niet kan verschaffen’, schrijft Opstelten in de brief.

Verlopen

Doordat de bewaartermijn en er aanpassingen zijn geweest van ICT-systemen, zijn er geen bankafschriften meer van die periode. Andere documenten zijn ook niet meer gevonden. De reeks ondervraagde betrokkenen wist zich te weinig te herinneren om iets zinnigs te zeggen over de financiële afhandelingen van de schikking.