Opstelten: gemeenten geven plan wietteelt op

De burgemeesters die willen experimenteren met gereguleerde wietteelt, zullen hun plannen opgeven. Dat denkt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie na de wiettop van vrijdag. Op de top tekenden burgemeesters een manifest dat het kabinet oproept om de teelt te reguleren.

Volgens Opstelten lost regulering niks op, omdat 80 procent van de teelt voor export is en slechts 20 procent naar de Nederlandse coffeeshops gaat. 'Ik word daarbij gesteund door de professionals van politie en Openbaar Ministerie', zegt Opstelten tegen NU.nl.

De burgemeesters trekken die verhouding echter in twijfel. Zij denken dat er een groter deel van de in Nederland geteelde wiet in Nederland wordt verkocht, en wil dat dat opnieuw wordt onderzocht.

Teeven: 'Dit zijn de cijfers die ik krijg van politie. Het zou echter best kunnen dat het percentage van de export nog zwaarder is.'

Teeven zegt dat hij gaat kijken naar de tekst van het manifest, waarin hij voornamelijk een oproep ziet waarin meer moet worden gedaan aan overlast en bestrijding van criminaliteit. 'De kwaliteit van de burgemeesters in ons land is dat zij zich er bij neer zullen leggen dat de regulering van de wietteelt niet gaat gebeuren.