‘Opstelten jokte over Teeven-deal’

Minister Opstelten van Justitie heeft de Kamer onlangs onjuist ingelicht over de deal die toenmalig officier van justitie in 2000 sloot met hasjhandelaar Cees H. Dit zegt advocaat Piet Doedens die voor H. de deal sloot, in een interview met De Volkskrant. 'Allemaal lulkoek', zegt Doedens over de brief van Opstelten. Volgens hem maakte het Openbaar Ministerie bijna 5 miljoen gulden over en niet 2 miljoen, zoals Opstelten schreef.

500 miljoen

Het Openbaar Ministerie slaagde erin H. te laten veroordelen en probeerde aanvankelijk 500 miljoen gulden van hem te ontnemen, maar dat mislukte. Vervolgens initieerde Teeven schikkingsonderhandelingen over verschillende zaken. De staat kreeg 750 duizend gulden, de rest van zijn in Luxemburg bevroren vermogen ging naar Cees H..

Groei

Tijdens de jarenlange beslaglegging op H.'s Luxemburgse rekeningen groeide dat vermogen zijn gegroeid naar zo'n 6 miljoen gulden. Oorzaak volgens Doedens waren gestegen beurskoersen en rente op rente bij tarieven van 10 tot 12 procent. Die waardestijging heeft Teeven volgens hem mogelijk over het hoofd gezien.

Bankafschrift

Diverse oppositiepartijen overwegen het vertrouwen in Opstelten op te zeggen als zij ervan overtuigd zijn het verhaal over Teeven niet klopt. Doedens noch Teeven zijn bereid het bankafschrift te tonen. H. geeft hiervoor aan Doedens geen toestemming en Opstelten beroept zich op staatsgeheim.

Afwikkeling

Er zijn ook vragen over de wijze waarop Luxemburg de zaak heeft afgewikkeld. Het geld dreigde te vervallen aan de Luxemburgse staat maar daarvoor heeft Teeven een stokje gestoken. Doedens: 'Het OM zei dat het creatief moest zijn in het rechtshulpverzoek aan de Luxemburgse autoriteiten om het beslag op te heffen. Ik vermoed dat zoiets ook in het geval van Cees H. is gebeurd.'

Binnenkort verschijnt het boek Fred en de Wet van Crimesite-hoofdredacteur Wim van de Pol. Daarin staan meer nieuwe feiten over de carrière van Fred Teeven bij Justitie.