Opstelten: Politie mag criminelen hacken

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil de opsporingsbevoegdheden op internet voor politie en Openbaar Ministerie versterken. Dat schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het moet voor hen makkelijker worden om computers van criminelen te hacken. De wetgeving moet daarom worden aangepast. Volgens Opstelten lopen de cybercriminelen ver voor op de opsporing.

 

Omdat de wetgeving op dit moment tekort schiet is het voor politie en OM moeilijk om in te breken op computers van criminelen. De minister praat over ernstige vormen van cybercrime, maar wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Ook zou het makkelijker moeten worden om van afstand bestanden op computers te verwijderen of blokkeren. Dat gebeurt nu ook met kinderporno.

Nu mag de politie – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de AIVD – niet inbreken op computers. ‘Politie en OM geven aan dat er allerlei vormen van criminaliteit zijn die zich aan hun zicht onttrekken omdat zij niet de bevoegdheid hebben om een computer te mogen binnendringen’, schrijft Opstelten dan ook in de brief die door NU.nl online is gezet.