Opstelten regelt agenten voor Maastricht

Burgemeester Onno Hoes krijgt van Ivo Opstelten meer agenten om overlast van straatdealers aan te pakken. Om hoeveel agenten het gaat, is nog onduidelijk. Hoes had Opstelten eerder om meer agenten gevraagd omdat hij zei over niet genoeg manschappen te beschikken om het verbod op buitenlandse wietrokers in coffeeshops te handhaven.

 

Hoes dreigde om het verbod niet meer te gaan handhaven, omdat de situatie ‘onbeheersbaar’ was geworden door de ‘massale instroom’ van Waalse en Franse drugstoeristen.

‘Als Hoes meer agenten wil, moet hij daarvoor met een concreet plan komen en dan spelen we er op in’, aldus Opstelten. ‘Ik zal zelf ook naar het zuiden gaan om dat te bespreken.’

Hoes zegt dat de drugshandel op straat flink is toegenomen sinds de coffeeshops geen wiet meer mogen verkopen aan buitenlanders. Tot voor kort ‘leende’ agenten uit andere Limburgse steden, maar dat leidde tot kritiek omdat deze steden ook agenten nodig hebben om de drugsoverlast aan te pakken.

Hoes zei tegen de Limburgse omroep L1 daarom dat hij voor een ‘duivels dilemma’ is gesteld: ‘Aan de ene kant probeer ik het rechtssysteem vanuit de gemeente vorm te geven, aan de andere kant zie ik daardoor nog meer onrust op straat’, aldus de burgemeester. ‘Moet ik dan wetten niet handhaven omdat het nog onrustiger wordt?’

Coffeeshophouders moeten klanten vragen om identificatie en een uittreksel van het bevolkingsregister, waardoor buitenlanders geen wiet mogen kopen. De coffeeshops verkopen desondanks toch weer drugs aan buitenlanders. Ze voelen zich bovendien gesteund door een uitspraak van de rechter, die oordeelde dat een coffeeshop die wiet aan buitenlanders had verkocht, onterecht was gesloten.

Hoes zegt dat hij de verkoop van wiet aan buitenlanders ziet als een ‘oorlogsverklaring aan het rechtssysteem’. Volgens Hoes worden straatdealers bovendien agressiever omdat ze hun klanten verliezen aan de coffeeshops.

Lees ook:

Maastricht wil wietverkoop voor buitenlanders

Straatdealers blij na inval coffeeshop

Drugsdealers Maastricht zijn gewelddadiger