Opstelten, Teeven, Demmink moeten getuigen

Voormalig minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie moeten getuigen over kindermisbruik in de jaren 80 en 90. Ook voormalig topambtenaar Joris Demmink moet een getuigenverhoor verwachten. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank donderdagochtend besloten op verzoek van voormalig kinderprostitué Bart van Well.

Dat meldt het AD. Bij het verhoor zullen de oud-functionarissen onder ede staan.

Van Well zegt dat hij jarenlang is gedrogeerd en misbruikt, en dat er kinderpornofilms van hem zijn gemaakt. Volgens Van Well kon dat alleen gebeuren doordat de overheid niet ingreep.

Rolodex-onderzoek

Ook zegt Van Well dat hij op zijn vijftiende seks heeft gemad met Demmink. Dat zou zijn gebeurd op de achterbank van een auto in Amsterdam. Demmink ontkent dat dat is gebeurd.

Opstelten en Teeven zullen moeten getuigen over het Rolodexonderzoek, dat in 1998 liep naar kindermisbruik in de top van justitie. Het onderzoek lekte voor het daadwerkelijk was begonnen. In dat onderzoek was Fred Teeven een van de officieren van justitie. Demmink was verdachte in een voorloper van dat onderzoek, en mogelijk ook in de Rolodex-zaak zelf.

Wanneer de getuigenverhoren zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk.