Opstelten helemaal blij met wietbeleid

Minister Ivo Opstelten van Justitie is tevreden over door hem ingestelde taskforce georganiseerde criminaliteit in Brabant. Na een evaluatie heeft Opstelten besloten de taskforce nog zeker drie maanden te laten functioneren. Opstelten was op bezoek in Eindhoven waar hij het wietbeleid doornam met Brabantse burgemeesters. Hij maakte tevens de ontmanteling van een wietkwekerij mee. ‘We moeten nog een lange weg gaan maar ik bereid om langer te investeren. We gaan gewoon door’, zei Opstelten. De Brabantse gemeenten willen de taskforce nog minimaal twee jaar in stand te houden, maar dat kost het ministerie geld. Opstelten wilde geen exacte termijn noemen.

Sinds december zijn tientallen hennepkwekerijen ontmanteld en tientallen verdachten aangehouden en is er ter waarde van zeven miljoen euro drugs in beslag genomen. De politie vond ook vier miljoen euro cash.

De taskforce tegen de georganiseerde misdaad in Brabant kwam tot stand na een reeks schietpartijen in de regio Eindhoven. Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven zei toen dat die verband hielden met wietcriminaliteit.

In de taskforce krijgen de politiekorpsen in Brabant bijstand van de Koninklijke Marechaussee, en dien nodig de Nationale Recherche en bovenregionale recherche. De Kmar heeft 60 mensen ter beschikking gesteld om bepaalde politietaken over te nemen. Nationale en bovenregionale recherche zetten 200 mensen in Noord-Brabant in.

Lees ook:

War on Wiet: ‘Growshops strafbaar stellen’

Tweede dag invallen Noord-Brabant

Grote veegactie wietteelt Brabant UPDATE