Optreden politie kindermoorden onderzocht (UPDATE)

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer start een groot onderzoek naar het optreden van de politie bij kinderverdwijningen. Aldus De Telegraaf. ‘Het is belangrijk dat de politie in de toekomst adequater bij dit soort vermissingen handelt’, zegt Brenninkmeijer. Het lijkt erop dat bijvoorbeeld de politie Rotterdam-Rijnmond niet adequaat heeft gehandeld.

Het korps stelde zelf nieuwe richtlijnen op na de moord op Milly Boele (12), maar die bleken in het geval van het verdwijnen van het Rotterdamse meisje Jennefer van Oostende (10) niet te zijn nageleefd. Een van de belangrijke richtlijnen is dat de politie informatie over een kinderverdwijning onmiddellijk moet vastleggen en direct breed moet delen met onder meer recherche, noodhulp en specialisten bij het Korps landelijke politiediensten. Ook moet er meteen een leidinggevende een coördinerende rol spelen.

Andere korpsen hebben deze werkwijze – die zijn opgesteld door een speciale commissie – nog niet allemaal geïmplementeerd. Brenninkmeijer zegt: ‘Ik wil daar niet op vooruitlopen, maar dat heeft onze prioriteit.’ De ombudsman is met Raad van Korpschefs overeengekomen om snel een ronde langs alle korpsen maken om dit te onderzoeken.

Het van de Ombudsman naar vermissingszaken wordt gedaan naar aanleiding van een klacht van de moeder van Jennefer van Oostende. 

De ombudsman komt na het onderzoek, begin volgend jaar, met een handleiding. ‘Daarin wordt voor ouders van een vermist kind aangegeven wat de politie redelijkerwijs moet doen. Zij kunnen die regels bij wijze van spreken meenemen als zij aangifte gaan doen. Ook voor de politie vormt de handleiding een houvast. De handleiding zal onder meer te vinden zijn op internet.’