Uitdaging voor nieuwe leider Zetas

De opvolger van Miguel Treviño Morales, de afgelopen week aangehouden leider van drugskartel Los Zetas, is waarschijnlijk diens broer: Alejandro "Omar" Treviño Morales (foto), alias "Z42". In Mexico wordt Z42 als de natuurlijke opvolger gezien. Alejandro "Omar" Treviño Morales opereert in drie deelstaten in oostelijk en centraal Mexico en heeft veel invloed in de criminele netwerk, dat zich uitstrekt tot in Colombia en Europa.

Afpersing

Treviño is geboren in Nuevo Laredo, een grensplaats in de noordelijke deelstaat Tamaulipas. Hij begon samen met zijn broers in autodiefstal en afpersing. Daarna voegde hij zich met zijn broers bij een groep ex-militairen die voor het Golf-kartel geweldsklussen uitvoerden: Los Zetas. Treviño bleef bij de Zetas toen deze in 2010 afsplitsten van het Golf-kartel.

1000 mensen

Z42 werkte met name langs de noordoostelijke grens met de Verenigde Staten. Volgens een informant van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) zou hij eens hebben opgeschept meer dan 1.000 mensen te hebben vermoord of laten vermoorden. Er zijn banieren met teksten van de Zetas met de handtekening van Z42 aangetroffen in heel Mexico.

Migranten

Omar was ook betrokken bij mensenhandel operaties van Los Zetas waarbij in de jaren 2010-2012 honderden arbeidsmigranten die naar de Verenigde Staten wilden reizen beroofd en vermoord. Hij is ook actief geweest bij campagnes waarbij journalisten systematisch werden bedreigd of vermoord.

Strijd

De arrestatie van Miguel Treviño Morales (Z40) is het eerste grote succes voor de nieuwe Mexicaanse president Enrique Pena Nieto. Het is niet waarschijnlijk dat de slagkracht van de Zetas veel minder wordt of dat het geweld zal afnemen. De strijd van de Zetas tegen het Sinaloa- en Golf-kartel is nog lang niet beslist. Verwacht wordt dat er de komende jaren grote strijd zal ontbranden tussen de drie kartels over de "plaza" Nuevo Laredo bij Texas. Die grensplaats is een knooppunt van snelwegen en een geliefde zone voor drugssmokkel.

Verraad

Van groot belang is de vraag of "Omar" het netwerk van de Zetas bij elkaar kan houden. Omar staat in Mexico niet bekend als de meest intelligente mens en ook niet om zijn sterke leiderschap. Voor de aanhouding van Z40 waren er binnen de Zetas geluiden van wantrouwen, vooral onder leiders op het middenniveau, die elkaar beschuldigden van infiltraties door de DEA en verraad.

Net als voor zijn opgepakte broer keert de DEA een beloning uit van 5 miljoen dollar die leidt tot aanhouding van Z42. Andere criminele groepen jagen op die bonus en hebben eerder dit jaar een miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Lees ook:

Waarom de Zetas sneller groeien

"Corrida" waarin de heldendaden van Z42 worden bezongen:

{youtube}cM5-f65SXfo{/youtube}