Taakstraf voortaan in oranje hesje

Taakgestrafte schoffelaars en papierprikkers in groene hesjes die uit een busje van de Reclassering stappen zullen uit het straatbeeld verdwijnen. Taakgestraften gaan voortaan overal in Nederland in het oranje aan het werk met op de achterkant van het hesje de tekst: ‘Werkt voor de samenleving’. De Reclassering wil samen met het Openbaar Ministerie dat de taakstraf niet als een soft alternatief op celstraf wordt gezien. Mensen die in een buurt een strafbaar feit hebben begaan moeten ook daar hun taakstraf voor iedereen zichtbaar uitvoeren.

Graffitispuiters moeten dus muren schrobben en vechtersbazen die zicih op de kermis aan openlijke geweldpleging hebben schuldig gemaakt staan daar een paar dagen later rotzooi van de straat op te rapen.

De directeur van de Reclassering Sjef van Gennip wijst erop dat een taakstraf delinquenten ook discipline bijbrengt. Het igaat hem niet alleen om het aan de schandpaal nagelen.

In Den Haag zijn veroordeelden met een taakstraf al sinds 2009 uitgedost in oranje. Volgens Van Gennip reageert het publiek daar zeer ‘positief’ op. Daarom wordt het nu landelijk in gevoerd voor de ongeveer 30.000 taakgestraften per jaar.