Oud-bestuurder No Surrender veroordeeld

De vroegere vice-president Mike H. (42) van de Amsterdamse afdeling van motorclub No Surrender is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor afpersing en ook voor het geven van de opdracht voor het in brand steken van de auto.

Clubkleuren

Het Parool schrijft dat H. ook 3.500 euro schadevergoeding moet betalen. Van de achttien maanden celstraf die H. heeft gekregen, zijn drie maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank is bewezen dat H. zich in een hesje met de clubkleuren van No Surrender aan de deur vertoonde bij personen die schulden hadden. Dat was soms ‘bedreigend’ aldus de rechtbank. Omdat Mike H. één schuldenaar een klap heeft gegeven en hem onder druk heeft gezet grote bedragen te betalen is hij schuldig aan afpersing.

Vrijspraak

Er was vrijspraak in vijf andere zaken omdat de rechters het bewijs voor afpersing te dun vinden. Ook voor H.’s betrokkenheid bij een wietkwekerij in de Amsterdamse Kinkerstraat, en voor witwassen ziet de rechtbank te weinig bewijs. H. heeft volgens de rechtbank wel clubgenoten aangezet tot het in brand steken van de auto van oud-clubgenoot Ron H..

De officier van justitie had drie jaar cel geëist.