De man uit Glimmen die deze week in de Postcodeloterij 2,7 miljoen euro plus een straatprijs won overleefde in 2002 een liquidatiepoging. Een getuige verklaarde daarna dat de overleden horeca-magnaat Sjoerd Kooistra (foto) opdracht daarvoor had gegeven. Het gaat om Juan Knoppel die als bodyguard van Kooistra optrad.
Nichtje
Zijn vrouw Grietje is een nichtje van Kooistra. Knoppel was vechtsporter en portier geweest. Grietje was bedrijfsleider voor Kooistra voor verschillende Groningse etablissementen.
In de tuin van zijn huis in de stad Groningen werd Juan Knoppel neergeschoten. Hij kreeg drie kogels in zijn lijf maar overleefde. Als verdachten werden Iwan O. en Khadir H. gearresteerd.
Toen de zaak voor het gerechtshof speelde kwam in 2006 een medegedetineerde van Iwan O. met het verhaal dat O. hem in de gevangenis had verteld dat Kooistra opdracht voor de aanslag had gegeven. Indertijd heeft Kooistra dit met klem ontkend en hij is ook niet terzake vervolgd. Hij overleed in 2010 aan een ziekte.
Problemen
Er kwam wel vast te staan dat Iwan O. heeft geprobeerd geld van Kooistra te krijgen en dat ook kreeg. Kooistra heeft dat namelijk zelf verklaard. O. vroeg 60.000 euro om ‘problemen’ met Knoppel op te lossen, er zou een zakelijk geschil zijn geweest. Ook liet Kooistra O. verschillende malen bij hem thuis komen. Kooistra zegt dat hij uiteindelijk heeft betaald om het probleem ‘voorgoed’ uit de wereld te helpen. Later kwam O. weer bij hem terug voor meer geld en een lening. Dat noemde Kooistra pogingen tot afpersing en hij zei te hebben geweigerd te betalen.
Acht jaar cel
Uit het dossier over de aanslag blijkt ook dat Knoppel met Iwan O. in wietkwekerijen was gegaan en dat O. een schuld van tienduizenden euro’s bij Knoppel had. De rechtbank sprak de twee verdachten in 2004 vrij. Maar zowel Iwan O. als Khadir H. kregen van het gerechtshof acht jaar cel.
In hoger beroep waren er verschillende belastende verklaringen van medegedetineerden.
Een van de medegedetineerden zei zelf ook betrokken te zijn geweest bij de moordaanslag. Advocaat Peter Plasman wees het hof erop dat het Openbaar Ministerie hem eenvoudig de toezegging had gegeven dat hij niet zou worden vervolgd. Het hof legde dat naast zich neer en het zag al met al wel voldoende bewijs voor de veroordeling.