‘Oud-burgemeester was corrupt’

Voormalig burgemeester Offermans van de Limburgse gemeente Meerssen heeft zich schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie in een poging burgemeester van Roermond te worden. Dat concludeerden de officieren van justitie vandaag voor de rechtbank Rotterdam tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de 49-jarige oud-burgemeester. Oud-wethouder van Roermond Jos van Rey gaf hem informatie over de procedure. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 120 uur werkstraf tegen hem geëist.

Telefoongesprek

De voormalig burgemeester staat terecht voor ambtelijke corruptie, oplichting en het medeplegen van schending van het ambtsgeheim. Offermans zou strikt vertrouwelijke informatie over de sollicitatieprocedure voor de burgemeesterspost in Roermond van Van Rey hebben aangenomen. Kort voor zijn sollicitatiegesprek in september vorig jaar liet hij zich uitgebreid informeren door toenmalig wethouder Van Rey van Roermond, aldus het OM. Van Rey staat terecht in een separate zaak, waarin zijn telefoongespreken met staatssecreatris Fred Teeven een rol spelen. 

Vragen

De wethouder was adviseur van de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester voor Roermond moest selecteren. Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek gaf Van Rey volgens de officieren van justitie uitgebreid door welke vragen Offermans kon verwachten van de vertrouwenscommissie en wat de beste antwoorden hierop waren.

Laakbaar

Het Openbaar Ministerie vindt deze handelswijze ‘zeer laakbaar'. 'Als getolereerd wordt dat een burgemeester in het zadel wordt geholpen op een wijze waarin dit in Roermond dreigde te gebeuren, gaat daar een corrumptieve werking vanuit. De democratie zou hierdoor een grote deuk hebben opgelopen,' stelden de officieren van justitie op zitting. 'Dit soort praktijken ondermijnen het fundament van het vertrouwen dat een burger in de overheid mag hebben.'

Beste kandidaat

Offermans werd na zijn sollicitatiegesprek door de vertrouwenscommissie naar voren geschoven als beste kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond. Nadat het Openbaar Ministerie in oktober vorig jaar bekendmaakte onderzoek te doen naar de benoemingsprocedure, trok hij zijn kandidatuur in. Ook stapte hij op als burgemeester van Meerssen.