Oud-FIOD-rechercheur vast voor wegsluizen 8 miljoen

De voormalig FIOD-rechercheur Jonathan van der L. is opgepakt op verdenking van het wegsluizen van 8 miljoen euro. Dat geld zou hij hebben verduisterd van de geloofsgemeenschap Noorse Broeders. Die zou aangifte tegen hem hebben gedaan.

Dat meldt NRC. Maar de krant suggereert ook dat het mogelijk is dat de FIOD onderzoek doet naar de financiën van de Noorse Broeders. Het geld was namelijk van de Stichting Hippo Mundo Charity, dat werd bestuurd door de geloofsgemeenschap. De stichting maakt deel uit van een groot netwerk van bedrijven en stichtingen, onder meer in belastingparadijzen.

Leiders profiteren financieel

In Noorse media kwamen de leiders van de gemeenschap ook al in opspraak. De Noorse Broeders werden daar omschreven als een internationaal concern waar de leiders flink van profiteren. Het gaat dan om leider Kare Johan Smith en zijn financiële man Bernt Aksel Larsen.

Van der L. werkt volgens de krant nauw samen met Larsen. De financiële man werkte in de jaren negentig bovendien voor de Noorse FIOD.

Vriendin ook opgepakt

De Nederlander was bestuurslid van de stichting van waar het geld is weggesluisd. Daarnaast had Van der L. belangrijke functies van stichtingen en bedrijven in belastingparadijzen, onder meer op Cyprus.

De Telegraaf meldt dat zijn vriendin ook is opgepakt. Zelf wordt Van der L. verdacht van oplichting, verduistering en witwassen, zijn vriendin is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij witwassen.